LLocs emblemàtics

En el Coll t’hi trobaràs:

CENTRE CÍVIC DEL COLL-LA BRUGUERA




A l’antiga editorial de la Bruguera descobrim el Centre Cívic del Coll. Allà hi trobaràs un espai municipal on poder compartir un munt d’activitats que s’hi fan, per totes les edats. Des del Centre Cívic del Coll organitzen sortides, tallers, exposicions i moltes altres activitats on podràs apuntar-te, si és del teu gust. Però això no s’acaba aquí! El Centre Cívic del Coll dedica part del seu espai al Casal de Joves, el Casal Infantil, un espai per a gent gran i una sala multimèdia que gaudiran, sobretot, els adolescents.

Sona bé oi? El Centre Cívic del Coll es troba al Carrer Aldea nº15 de Barcelona. Et rebran amb els braços ben oberts.

Si vols saber-ne més de la història del Centre Cívic del Coll-La Bruguera? Clica aquí


PARC DE LA CREUETA DEL COLL

El Parc de la Creueta del Coll el trobem al Districte de Gràcia, concretament en el Passeig Mare de Déu del Coll.

Aquest parc és molt polivalent; un bonic lloc de reunió per estar amb la família i els amics, gaudir de les vistes mentre menges alguna cosa en el bar, jugues a ping-pong, o fas un petit pícnic. També és el lloc on es celebren moltes de les festivitats del barri del Coll.

Que més es pot fer? Perquè si, encara es pot fer molt més! El Parc de la Creueta del Coll és conegut per tenir un petit llac enmig de la naturalesa, que s’usa com a piscina durant l’estiu. Un lloc refrescant tant per petits com per els més grans. Des de la piscina es pot veure “Elogi a l’aigua” de l’artista Chillida. Una escultura orgànica de 50 tones de formigó, suspesa a l’aire mitjançant quatre cables d’acer. L’efecte que dóna és impressionant!


ESGLÈSIA MARE DE DÉU DEL COLL 


L’església Mare de Déu del Coll, o de Font-rúbia, és una petita església romana que es troba al barri del Coll. Es tracta d’una església romana del s.XI en la que encara es conserva el campanar i el cos central. Degut al seu deteriorament durant el pas dels anys, així com les devastacions que va provocar la Guerra Civil Espanyola, l’església va estar tancada al públic durant molt de temps. Finalment, en el any 1948, l’església va ser reformada per l’arquitecte Joan Maria Ros i l’esdevingué parròquia. Després de moltes reformes, la trobem tal i com la veiem actualment. 

FINCA SANSALVADOR


Edifici modernista construït per Josep Maria Juliol entre l’any 1909 i el 1910.

Aquest edifici el va adquirir el metge Sansalvador a l’any 1909. Ell tenia un projecte en ment, dividir la finca en dues parts, una per la família Sansalvador i l’altre pensada per llogar. Per fer-ho, va contractar a Josep Maria Juliol, deixeble de Gaudí, perquè s’encarregués del projecte.

Durant les obres, es va descobrir un pou d’aigua que tenia certa quantitat de radi. En aquell temps es creia que el radi tenia propietats beneficioses, el que va a portar a que es comercialitzes l’aigua en la mateixa finca, al igual que en farmàcies i drogueries. La seva comercialització va continuar fins que el pou es va esgotar.

Degut a problemes econòmics, només es va arribar a construir el mur de tanca, la cotxera, la porteria i es va traçar el jardí. Les circumstàncies van portar a que la família Sansalvador s’instal·lés en el pis de la porteria que, més endavant, es llogaria, conjuntament amb les cotxeres, ja reformades com a habitatge. Malgrat tot, la finca es va anar deteriorant i finalment l’edifici va quedar afectat pel projecte urbanístic Els Tres Turons. La família Sansalvador va tenir que vendre la finca a l’Ajuntament de Barcelona.

Avui en dia aquesta finca és la seu del Taller d’Història de Gràcia. Va poder ser reformada i al 2013 es va tornar a obrir al públic.