Editorial La Bruguera

L'Editorial “La Bruguera” és un dels grans referents del barri del Coll. El seu fundador, Joan Bruguera Teixidó, posa els seus esforços per treure l’empresa Ediciones Progreso l’any 1908. Més tard, l’empresa canvia de nom dues vegades més, El Gato Negro i La Bruguera

El reconeixement de l’editorial comença per allà l’any 1921, on sorgeix la seva obra més representativa, la revistaEl Pulgarcito”. Gràcies al seu alt nivell de vendes, anima a l’empresa a publicar altres continguts semblants per un preu similar. Tío Vivo, DD, en són algunes d’elles. 

Quan el fundador de l’empresa mor degut a una malaltia, els seus fills, Francesc i Pantaleó, decideixen fer-se càrrec de l’empresa. Aquesta no tarda a créixer de manera espectacular gràcies a la seva dedicació. L’empresa, ara anomenada “Editorial Bruguera,” hi comencen a sorgir personatges emblemàtics del món del còmic (Mortadelo i Filemón, Zipi i Zape, Capitán Trueno, ..). A més, es comença a publicar un gran ventall de material: llibres, novel·les gràfiques, enciclopèdies, contes troquel·lats, llibres de butxaca, llibres especialitzats, retallables de nines i un gran etcètera. 

Durant els anys 60,70 i 80 és considerada modèlica per molts aspectes tècnics i humans. L’empresa va millorar la situació laboral dels treballadors, oferint-los un augment salarial, pagues extres, menjador, dispensaris mèdics, vacances... però també va ser pionera en la seva modernització industrial, establint la primera rotativa moderna d’Espanya. A més l'editorial posseïa impremta pròpia i una articulada xarxa de distribució, pel que va eclipsar a la competència. 

L’Editorial va donar feina a molta gent, tant si provenien del barri com de fora, en especial a aquelles persones que havien patit represàlies durant el franquisme; rebutjades per pensar d’una manera diferent. La Bruguera va ser una de les empreses en tenir el millor conveni gremial de l’estat espanyol.

Tot i que els fills del Sr. Francesc Bruguera van fer una bona labor, no van saber estar a l’altura del seu pare. La direcció de l’empresa va passar a mans d’un grup de recent llicenciats, que va provocar el seu declivi a poc a poc. El gran abatiment el va provocar la crisi del mercat llatinoamericà, de la qual La Bruguera mai es va recuperar. Finalment, l’editorial tanca l’any 1986. Per sort, les publicacions de La Bruguera no van desaparèixer. El grup z adquireix el seu fons editorial, tornant a publicar clàssics com Mortadelo i Filemón, Súper López i Zipi i Zape.

Actualment una part de l’edifici de La Bruguera, és actualment el Centre Cívic del Coll, on es fan un munt d'activitats per totes les edats, i que està oberta per tothom qui vulgui anar.